fredag 21. november 2008

Skolebiblioteket på Breivang vgs er årets bibliotek


I dag kl 1405 får skolebiblioteket på Breivang videregående skole prisen som årets bibliotek 2008. Det er Norsk bibliotekforening som deler ut prisen på bokmessa på Lillestrøm.

Biblioteket på Breivang har vært flinke til å ta i bruk 2.0-teknologi og ulike verktøy. Både som pilotbibliotek for Mikromarc 3, men også gjennom blant annet egen bibliotekblogg og lenkesamling på delicious.

Vi gratulerer så mye!

Les mer om saken på fylkesbibliotekets nettside og i avisa Tromsø.

onsdag 12. november 2008

Eirik Newth på skolebibliotekkonferansen















Eirik Newth holdt et innlegg om web 2.0 under den store konferansen om Strategiplan for skolebibliotek i Troms, som avholdes denne uka i Tromsø. Han snakket ikke så mye om selve teknologien og ulike 2.0-verktøy, men tok opp emner som informasjonskompetanse, etikk, mediers troverdighet og pålitelighet, forfatterrollen, enkildesamfunnet og brukerdeltakelse på nettet.

mandag 22. september 2008

Åpning av Norgesbiblioteket i Second Life

I morra, tirsdag 23. september, kl 12.00-13.00 åpner Norgesbiblioteket i Second Life. Da er det mulig å logge seg på med avataren sin og delta på den offisielle åpningen. P.g.a. serverkapasitet er det begrenset med plasser og for å være sikret plass må en melde seg på på forhånd. Fristen er allerede i dag, så interesserte deltakere må skynde seg. Les mer om påmelding og se programmet for åpningen på Norgesbibliotekets blogg.

torsdag 10. juli 2008

Lively - Googles egen 3D-verden

Google har lansert Lively, en tjeneste der en oppretter an personlig avatar, beveger seg i virtuelle rom som kan dekoreres og innredes og hvor en kan chatte og omgås med venner og treffe nye bekjente. Lively virker foreløpig bare i Windows og er tilgjengelig som nedlastbar plug-in for nettleserne Internett Explorer og Firefox. Tjenesten kan sammenlignes med Second Life og den kommende sosiale tjenesten Home for Playstation 3. Lively er enkel å bruke da den kjører i nettleseren og en bruker Google-konto for å logge seg på.

onsdag 2. juli 2008

Zoomii - virtuelle bokhyller

Zoomii er en interessant mash-up som tar boktitler fra Amazon og organiserer dem med fronten ut, delt opp i nyheter, bestselgere og kategorier. En spennende og visuell måte å handle bøker på nett og som gir følelsen av å "gresse" i hyllene i en fysisk bokhandel. Kanskje en mulig ide å overføre til bibliotekkatalogene på nett?


Twitter som privat kommunikasjon

I tillegg til å orientere omverden om hva en gjør, så kan Twitter også brukes til å sende private meldinger direkte til mottaker. Mange har sikkert sett Direct Messages som ligger under Stats i høyre kolonne. Her kan en sende direkte "tweets" til personer på følgelista og se innkomne og sendte meldinger.
En kan også sende direkte melding rett fra What are you doing?-feltet. Da skriver en d foran profilnavnet først i meldinga.
Husk at hvis en glemmer d-en vil meldinga gå ut offentlig.

tirsdag 24. juni 2008

The Commons: historiske bilder på Flickr

Samarbeidet mellom The Library of Congress og Flickr har blitt utvidet til et større prosjekt som heter The Commons. Her kan en se deler av fotosamlingene til bibliotek og museer og det er mulig å tagge eller kommentere bildene.

"The key goals of The Commons on Flickr are to firstly show you hidden treasures in the world's public photography archives, and secondly to show how your input and knowledge can help make these collections even richer."

I tillegg til Library of Congress har blant annet forskningsinstituttet og museumet Smithsonian Institution begynt å legge ut bilder på The Commons/Flickr.

The Library of Congress på Flickr.

Smithsonian Institution på Flickr.

fredag 13. juni 2008

Biblioteket og den sosiale webben

...er navnet på Jannicke Røglers foredrag om web 2.0 og bibliotek 2.0 som pågår akkurat nå under biblioteksjefmøtet i Tromsø. I tillegg til biblioteksjefer er det tilhørere fra Universitetsbiblioteket, Dok.vit ved Universitetet i Tromsø og skolebibliotekarer fra videregående skoler. Foredraget finner en på nett her.

tirsdag 10. juni 2008

Jannicke Røgler i siste Bok og Bibliotek

Omtrent samtidig som vi har besøk av Jannicke Røgler for å snakke om bibliotek 2.0, kommer det ut et nytt nummer av Bok og Bibliotek der Jannicke har med en artikkel om å ta 2.0-spranget. I tillegg er det også annet innhold av 2.0-interesse, bl.a. om mashup-katalog og E-læring.

fredag 6. juni 2008

Liste over nettressurser

Her er en omfattende liste over læringsverktøy og web 2.0-ressurser. Listen inneholder lenker til over 2300 redskaper innen kjente felt som blogging, sosiale bokmerker, RSS-lesere, startsider m.m, men også mange andre tjenester som vi ikke har vært innom på kurset.

torsdag 5. juni 2008

Web 2.0 Awards

Web 2.0 Awards og andre lignende utmerkelser kan være en fin måte å få oversikt over noen av de mange programmene og tjenestene som finnes på nettet. Her er vinnerene fra tre forskjellige prisutdelinger det siste halvåret. Mange av vinnerne kjenner vi igjen fra kurssamlingene, men det er også masse nytt å dykke ned i ;-)

SEOmoz's Web 2.0 Awards 2008

Webware 100 2008 Winners

The Crunchies 2007

onsdag 4. juni 2008

Web 2.0 In Plain English

Husker dere YouTube-filmen om wikier, Wikis In Plain English, som ble vist på den ene samlingen? Filmen er laget av The Common Craft Show og de har også laget lignende introduksjonsfilmer om andre kjente web 2.0-temaer, blant annet sosiale vennesteder, twitter, sosiale bokmerker, RSS og mange flere.
Se filmene på YouTube-siden deres.

Podcasting In Plain English:

mandag 2. juni 2008

Bibliotek 2.0-foredrag den 13. juni i Tromsø

Jannicke Røgler ved Buskerud fylkesbibliotek kommer for å snakke om bibliotek 2.0 i Tromsø i forbindelse med biblioteksjefmøtet 11.-13. juni. Vi inviterer alle kursdeltakere til å komme og høre på Jannicke fredag den 13!

Jannicke har bl.a. bidratt til å oversette og tilpasse 23 ting om 2.0-kursbloggen til norsk, og hun har kjørt kursrekka for deltakere i Buskerud, Vestfold og Telemark. Hun brukes som foredragsholder på temaet i andre fylker, og er en av kapasitetene på bibliotek 2.0 i Norge for tiden. Hun vil si litt om selve begrepet og forklare hva det er, vise mange gode eksempler på bibliotek 2.0, og forsøke å gi oss noen fremtidsvisjoner.

Ingen deltakeravgift. Kaffe, kaker og frukt serveres kl. 12.00

Sted: Fylkeshuset i Tromsø, Strandveien 13, fylkestingssalen
Tidspunkt: 10.00-12.00
Påmelding: til katrine.with.eielsen@tromsfylke.no snarest

torsdag 29. mai 2008

Presentasjon til samling 4

Her er presentasjonen til samling 4.

Opplegget blir omtrent det samme som til gruppa forrige fredag. Når det gjelder bibliotek 2.0 så blir det ikke like mye fokus på det som først planlagt. Det skyldes at Jannicke Røgler fra Buskerud fylkesbibliotek kommer på biblioteksjefmøtet fredag 13. juni for å snakke om dette. Jannicke er en av de som oversatte det opprinnelige 23 ting til norsk og som står bak 23 ting-bloggen. Hun har også vært med å arrangere 23-ting-kurs i Buskerud, Vestfold og Telemark.

I tillegg til biblioteksjefene vil også de andre deltakerne på vårt 23 ting-kurs og de som har tatt 23 ting på Universitetet i Tromsø bli invitert. Mer informasjon kommer.

mandag 26. mai 2008

Tips til bruk av web 2.0 i bibliotek

25 Useful Social Networking Tools for Librarians er en artikkel med tips om hvordan bibliotek kan bruke sosiale vennesteder og web 2.0-verktøy til å dele informasjon med brukerne. Hentet fra den amerikanske nettutdanningssiden collegedegree.com.

torsdag 22. mai 2008

Samling 4

Vi er kommet fram til fjerde og siste samling i 23 ting-kursrekka vår. Fredag 23.mai blir jeg å holde kurset alene, da Katrine er syk og Trine er på kurs i Danmark. Dette fører til at programmet må endres litt i forhold til det vi opprinnelig hadde planlagt.
Foreløpig ser jeg for meg at dagen blir å inneholde dette: Oppsummering av selvstudiene, bibliotek 2.0, nyheter/"trender" i 2.0-sfæren og en del tips til nyttige og morsomme 2.0-verktøy som vi ikke har vært innom tidligere på samlingene.

onsdag 21. mai 2008

Twitter come back!

I det siste har Twitter vært en del nede. Dette har ført til frustrasjoner blant mange brukere av tjenesten og denne karen har laget en sang om savnet:

mandag 28. april 2008

Selvstudie til siste samling

For dere som var på den første gruppa på samling 3, så glemte vi å legge ut selvstudietemaene til samling 4. Heldigvis kom vi på det og fikk gitt muntlig beskjed (til deltakernes store glede), og til den andre gruppa var programmet oppdatert med "hjemmeleksa":
Dette virker kanskje avskrekkende, men husk at mye av dette har vi vært innom før, både på introduksjonskurset og i forbindelse med andre 23 ting-temaer.
Tips til Origo er å se på Nordlys nye kulturkalender - Nordlyspuls - som er laget med Origo.
Fjerde og siste samling er 23. og 30. mai.

fredag 18. april 2008

Kursbloggene som Pagecast

Det kan være greit med en samleside for alle kursbloggene. Derfor har vi laget en oversikt i Pageflakes som vi har lagt ut. Følg med på kursbloggene her

onsdag 16. april 2008

Presentasjon til samling 3

Her er presentasjonen til samling 3:

fredag 11. april 2008

Twitter tar av i Norge?

På introduksjonskurset i 2.0 viste vi Twitter som eksempel på mikroblogging og sosialt vennested på nettet. Konseptet er å skrive en kort melding (maks 140 tegn) og legge ut, og så kan venner følge med på hva en gjør, tenker eller mener akkurat nå. Samtidig kan en selv følge andre og bli oppdatert på hva de har på hjertet. Twitter har vist seg som en svært effektiv sosial måte å spre informasjon på. I det siste har flere norske nyhetssteder skrevet om at Twitter nå begynner å slå igjennom i Norge og det har på kort tid blitt flere norske brukere, både privatpersoner og medieinstitusjoner som NRK P3 og Dagbladet.

På fylkesbiblioteket har noen av oss så vidt tatt i bruk Twitter. Vi har foreløpig ikke så mange som vi følger eller som følger oss, så hvis noen av dere vil legge oss til så er det fint ;-) Dere finner oss her, her og her.

torsdag 10. april 2008

Bildebehandling og Flickr-video

På forrige kurssamling så vi på Picnik, et gratis nettbasert bildebehandlingsprogram hvor en både kan laste opp bilder fra datamaskinen eller koble mot en Flickrkonto. Et annet tilsvarende verktøy som har en del avanserte og morsomme funksjoner er FotoFlexer. I tillegg har også Adobe lansert sitt eget nettbaserte bildebehandlingsprogram som de har kalt Photoshop Express. Programmet er gratis, men krever registrering.

Ingen av disse programmene har avanserte funksjoner på lik linje med fullversjonen av Photoshop, men de er enkle å bruke, har grunnleggende funksjoner og er gratis!

Siden sist har Flickr åpnet for å legge ut video i tillegg til foto. Det er snakk om korte videosnutter (maks 90 sekunder), typisk slikt en tar opp med kompaktkameraet (eller "long photos" som Flickr selv kaller det). Foreløpig er det bare brukere med Pro-konto som kan laste opp video, men alle kan se på filmene.

torsdag 3. april 2008

IM og Meebo

Som eksempel på Instant Messaging (IM) her vi valgt å bruke Google Talk (GTalk). Dette fordi vi da kan bruke samme profil og passord som vi bruker på bloggene våre, siden både Google Talk og Blogger er Google-verktøy.

For de som har laget en Google-konto med en annen e-postadresse enn Gmail, så vil en få opprettet en Gmail-adresse automatisk når en logger på Google Talk. En kan da bruke begge disse e-postadressene for å logge seg på Blogger, Google Talk og andre Google-verktøy.

Hvis en oppgir brukernavnet sitt til kollegene på kurset kan vi legge hverandre til som kontakter og bruke Google Talk til å kommunisere underveis. (Se forrige post der en del av deltakerne på kurset forrige fredag har lagt brukernavnet i kommentarfeltet. Husk å bare skrive inn det som står foran @gmail.com, så slipper en eventuell spam).

Google Talk kan enten lastes ned på datamaskinen, brukes i en web-gadget eller i Meebo.

Meebo er en nettside og er verktøy som en kan bruke til å logge på forskjellige IM-kontoer uten å laste ned et eget program på datamaskinen. Der kan en logge inn med Google Talk, MSN, Yahootalk og flere IM-tjenester. Husk at for å snakke med hverandre må en ha konto hos samme IM-tjeneste, dvs for å snakke med en venn på MSN må begge ha MSN-konto.

En kan også lage en egen Meebo-profil. Det kan være lurt hvis en har kontoer hos flere IM-tjenester og vil logge på alle samtidig. En bruker også Meebo-kontoen til å lage chattebokser eller chatterom (slik som her på Troms2null-bloggen).


fredag 28. mars 2008

GTalk-navnet ditt

For å kunne chatte med hverandre via GTalk, må vi dele brukernavnene våre med hverandre. Legg inn en kommentar med GTalk-navnet deres (det som står før krøllalfaen i Google-epostadressen deres), og vær pålogget!

torsdag 27. mars 2008

Presentasjon og oppgaver til samling 2

Her er presentasjonen til samling 2, inkludert selvstudium/oppgaver til samling 3:


mandag 17. mars 2008

UB Tromsø starter med 23 ting

Universitetsbiblioteket i Tromsø skal også i gang med de 23 tingene. De baserer mesteparten på selvstudium, men starter med en samling i uke 14. Her er bloggen deres

I andre deler av landet jobbes det også med de 23 tingene. Vi forsøker å samle kursblogger m.m. i høyremenyen, under "Andre 23 ting-prosjekt".

onsdag 5. mars 2008

Pagecast fra bibliotekmøtet i Bergen

Mange av deltakerne på bibliotekmøtet i Bergen blogger underveis. Med Pageflakes, som er et 2.0-verktøy for å lage personlige startsider, har 2.0-bibliotekaren Thomas Brevik laget en Pagecast over alle som blogger på bibliotekmøtet.

En Pagecast er en startside i Pageflakes som er gjort tilgjengelig for alle (public), ikke bare for eieren.

Følg med på bibliotekmøtet via pagecasten

mandag 3. mars 2008

Datoer og sted for alle samlinger er fastsatt

I tillegg til de opprinnelige datoene, som vi fortsatt holder på, har vi nå lagt datoene for resten av 23 ting-samlingene. Alle påmeldte er nå fordelt på enten gruppe A eller gruppe B. Gruppe A møter på de opprinnelig fastsatte datoene (28. mars, 18. april og 23. mai).

Gruppe B møter på de nye datoene: 4. april, 25. april og 30. mai.

Alle datoene er etter ønske fra deltakerne fredager. Alle samlinger holdes på Fylkeshuset i Tromsø, på data-kursrommet i første etasje.

Gruppeinndelingen sendes på epost til deltakerne i dag, den blogges ikke. Hvis noen ønsker å bytte gruppe, enten på enkeltsamlinger eller for hele kurset, så bytter dere internt ved å kontakte deltakere på den andre gruppa.

Bilder fra første samling

Da var første samling i Tromsø over, og en rekke nye blogger så dagens lys i kurslokalet etter iherdig innsats fra deltakerne - til tross for dårlig luft, bråkete vifte og lite lys. Vi lover et annet kurslokale neste gang.

Vi minner om selvstudiene til samling 2. Oppgavene finner dere i presentasjonen fra samling 1. Husk også å lese om direkte kommunikasjon i 23 ting-bloggen.


Vi oppfordrer dere til å stille spørsmål til hverandre, og til oss, når dere plages med ting og lurer på noe - gjerne via bloggen. Det er fint for oss å få spørsmål før neste samling, så kan vi samle opp litt og ta det i plenum.

Vi kommer tilbake til gruppefordeling og datoer for de neste samlingene. Konklusjonen så langt er at alle samlinger legges til fredager i Tromsø, etter ønske fra deltakerne.

fredag 29. februar 2008

Hva heter bloggen din?

Nå som alle har opprettet egne blogger vil vi gjerne vite hva de heter og legge dem til på troms2null-bloggen.


Så hvis alle på kurset skriver en kommentar til dette innlegget med navn og URL-adresse til bloggen sin, så samler vi adressene og legger alle bloggene i lenkelista. Dermed kan alle på kurset finne hverandres blogger og kommentere i dem.

torsdag 28. februar 2008

Presentasjon og oppgaver til samling 1

Her er presentasjonen til samling 1, med oppgaver:

onsdag 27. februar 2008

Presentasjonen fra innføringskursene i web 2.0 er publisert i ZohoShow

Flere deltakere har spurt etter powerpointpresentasjonen som ble utdelt i papirformat på innføringskursene i digitalt format. Vi har nå publisert den via et av 2.0-verktøyene på nettet, Zoho. Dette er et stort system med mange ulike verktøy, blant annet ZohoShow, som kan brukes til å publisere presentasjoner på nettet.

Her er presentasjonen "Kort innføring i 2.0 : en introduksjon til 2.0-begrep og 2.0-verktøy" som vi har brukt på innføringskursene rundt om i fylket i perioden 25. januar-3. mars:

tirsdag 26. februar 2008

Datoer og tema for samlingene, selvstudier

Det kjøres fire samlinger i kursrekka 23 ting om 2 null i Troms våren 2008. Deltakerne må også gjennomføre selvstudier mellom samlingene for å komme gjennom stoffet i opplæringsprogrammet.

Her finner du oversikten over samlingene, dato, sted, klokkeslett og tema, samt tema for selvstudier mellom samlingene.

Samling 1
Dato: 29. februar (felles for alle deltakere)
Klokkeslett: 10-15
Sted: datalaben på Høgskolen i Tromsø, Strandveien (fra hovedinngangen, gå rett frem og ta første gang til venstre, datalaben ligger da på venstre hånd)
Tema: Repetisjon av innføringskurs i 2.0. Blogging og sosiale bokmerker

Selvstudie frem til samling 2: direkte kommunikasjon (IM), blogging

Samling 2
Dato: 28. mars (gruppe A) og 4. april (gruppe B)
Klokkeslett: 10-15
Sted: Tromsø, Fylkeshuset på Strandveien, data-kursrommet
Tema: RSS, direkte kommunikasjon, bilder og tagger, lek med bilder

Selvstudie frem til samling 3: vennesteder, wiki, webapplikasjoner, e-læring, personlige forsider

Samling 3
Dato: 18. april (gruppe A) og 25. april (gruppe B)
Klokkeslett: 10-15
Sted: Tromsø, Fylkeshuset på Strandveien, data-kursrommet
Tema: Podcasting, personlige forsider, webapplikasjoner, e-læring

Selvstudie frem til samling 4: video, musikk, bøker, søkemotorer, mashups, Origo, virtuelle verdener, web 2.0 awards

Samling 4
Dato: 23. mai (gruppe A) og 30. mai (gruppe B)
Klokkeslett: 10-15
Sted: Tromsø, Fylkeshuset på Strandveien, data-kursrommet
Tema: Bibliotek 2.0


Hver samling starter med en oppsummering av selvstudiene deltakerne har gjort siden sist, før vi tar for oss dagens tema. Til hvert tema jobber vi med oppgaver. På slutten av hver samling presenteres videre selvstudier og tema til neste samling.

onsdag 13. februar 2008

Velkommen til 23 ting om 2 null-kurs i Troms

29. februar arrangerer Troms fylkesbibliotek den første av fire samlinger i kursopplegget "23 ting om 2 null". Samlingen er på Høgskolen i Tromsø. Vi vil arrangere én samling i måneden frem til mai.

Det er til nå 22 påmeldte, og vi kommer til å kjøre to parallelle kurs etter første samling slik at alle kan få plass. Nærmere informasjon om dette kommer på første samling og på bloggen etterhvert.

På første samling vil deltakerne bl.a. jobbe med å opprette egen blogg og sosiale bokmerker.

Vi gleder oss til å komme i gang!